Taller al Pallars: reCOSint el Territori – 25 de novembre de 2023, Salàs de Pallars

El passat 25 de novembre vam celebrar a Salàs de Pallars el primer taller amb els moviments socials i els agents implicats en l’acció col·lectiva al Pallars (tant Jussà com Sobirà) per explorar conjuntament els conflictes que aborden i com articulen les diverses resistències.

Aquest taller, que forma part de la tesi de la Maria Borràs, el vam titular: reCOSint el territori i tenia diversos objectius: fer una restitució de la informació recopilada i explorar, a través de la metodologia cuerpo-territorio, els conflictes i les resistències al Pallars. Vam voler retornar la informació que ens van proporcionar les activistes de la Plataforma Unitària Contra la Autopista Elèctrica i de Salvem Lo Pallars durant les entrevistes que vam fer els mesos de maig i juny.

Aquesta devolució la vam fer a través d’una obra de teatre que van desenvolupar les nostres companyes María Heras i Liliana Camargo. La idea de fer una obra de teatre per a fer aquesta restitució perseguia l’objectiu també d’introduir la dimensió emocional a través l’expressió corporal des del teatre per a pensar i sentir des d’altres perspectives i així poder treballar els conflictes, les resistències i el territori des d’una perspectiva corporal i situada. Des de la dimensió individual de com senten els nostres cossos, com també des de la dimensió del cos col·lectiu que es genera en els moviments socials. El taller perseguia crear i compartir coneixement des dels nostres cossos individuals i col·lectius per a traçar estratègies compartides de defensa del territori.

La idea d’aplicar la metodologia de cuerpo-territorio sorgeix de la perspectiva feminista que la investigadora Maria Borràs està desenvolupant en la seva tesi sobre els discursos i les representacions al voltant del canvi climàtic. Com es produeix el coneixement? Quines veus tenen pes en aquestes representacions? Quin és el discurs que s’articula des dels moviments socials? En la seva tesi, la Maria té la motivació d’explorar aquestes preguntes a través de l’expressió corporal/cos, de les emocions que se’ns generen al cos, per a respondre també a la dicotomia moderna entre raó-emoció. Explorant metodologies la Maria va trobar-se amb aquesta metodologia que s’inspira dels feminismes  comunitaris, de les geògrafes feministes llatinoamericanes i dels feminismes decolonials. La noció de Territorio-Cuerpo-Tierra (“Territori-Cos-Terra o cos-territori”) ha sorgit com un eslògan polític de les dones indígenes maia-xinka a Guatemala i és central en el projecte polític feminista comunitari (Cabnal, 2010), així com a les lluites territorials de les dones llatinoamericanes de manera més àmplia (Ulloa 2016; Colectivo Miradas Críticas del Territorio desde el Feminismo 2017; Hernández and Tania 2016). El concepte Cuerpo-Tierra representa un contínuum ontològic entre la terra i els cossos – uneix  les lluites de les dones indígenes per defensar els seus territoris contra l’explotació extractiva amb la violació històrica dels cossos d’aquestes dones. A més de ser una proposta cosmològica i epistemològica, també és una crida política a defensar i recuperar el cos com a territori, una base per promoure la vida i la dignitat alhora que es resisteix a l’explotació capitalista i patriarcal (Cabnal, 2010).

La metodologia Cuerpo-territorio s’ha convertit doncs en una base ontològica central per a la producció de coneixement llatinoamericà compromesa amb una praxi decolonial. Treballant al costat de comunitats indígenes i camperoles, diversos col·lectius de geògrafes llatinoamericanes ho han posat en pràctica com a mètode alternatiu de mapeig. Cuerpo-territorio és un concepte pràctic que mostra com l’explotació dels territoris comuns implica vulnerar el cos de cadascú i el cos col·lectiu mitjançant la despossessió (Gago, 2019). Cuerpo-territorio parteix de la premissa que el cos és el principal lloc geogràfic on conflueixen les nostres experiències de, amb i al món i consisteix a localitzar en el cos els llocs on sentim conflictes concrets, i com els sentim. Cartografiant el cos i com se sent en determinats llocs, obtenim una perspectiva espacial privilegiada. A més a més, col·lectivitzar les opressions permet compartir-les i traçar les resistències de manera conjunta.

El taller doncs el vam dividir en tres parts. Primer de tot les participants van veure la obra de teatre i després vam fer un petit fòrum, per a compartir què havien sentit, com s’havien vist representats (o no) en la obra, etc…; Després d’això vam fer una petita pausa per agafar forces, amb un meravellós càtering local (És Pallarès). A la tornada de la pausa vam fer el taller amb la metodologia cuerpo-territorio. Aquest taller, preparat conjuntament amb la Catalina Quiroga durant l’estada que la Maria va fer a la Lund University, es va desenvolupar en dues parts: primer un exercici individual de situar en un dibuix d’una silueta d’un cos les següents preguntes: Com i en quines parts del cos has sentit el conflicte associat? En quina part del teu cos sents la motivació per participar en espais de resistència? Un cop acabada la part individual, vam fer grups i cada grup tenia l’encàrrec de situar sobre un paper vegetal que cobria un mapa físic del Pallars, els conflictes i les resistències que s’estaven articulant, pensant-hi els límits que delimitaven el territori que estaven construint. Finalment, se’ls demanava que en el petit grup compartissin l’exercici individual de la silueta i la situessin al territori que acabaven de definir, explicant perquè ho situaven allà.

Un cop acabada aquesta part, vam fer una segona pausa de descans. De tornada de la pausa, ens vam posar tots en semi-cercle per a fer la posada en comú dels grups. Va ser un moment molt interessant per a poder posar sobre la taula els diferents conflictes identificats per als grups, veure com s’havia abordat la definició del territori i posar en diàleg lluites que a vegades sembla que estiguin allunyades però que es troben sota un mateix paraigües.

Actualment estem treballant en la sistematització dels tallers per a poder fer una devolució a les participants. Seguirem explicant el procés en properes notícies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *